Informasjon til utlendinger om kjøp av eiendom i Norge

Norge er en del av EU og EØS, det europeiske økonomiske samarbeidet, som tillater fri flyt av kapital mellom de europeiske landene. Derfor er det enkelt for mennesker fra andre europeiske land å kjøpe eiendom i Norge.

Veggli og Numedal ligger sentralt i Sør-Norge, kun to timer med bil fra Oslo og Larvik som har ferge fra Kiel (til Oslo) og fra Danmark. Veggli ligger for øvrig tre timer fra Oslo Lufthavn Gardermoen og to
timer fra Torp internasjonale flyplass.

Vegglifjell ligger ved starten på Hardangervidda, Nord-Europas største høyfjellsplatå, og hytteområdene ligger på 800-1000 meter over havet. Her er det snøsikre vintre, og somrene er ganske tørre, fine og varme. Vinter med snø og skiføre er normalt fra november til april/mai. Det blir bart og grønt i mai/juni, og du kan gå på beina til oktober. Husk å bruke vinterdekk når du skal kjøre i Norge når snøen legger seg i oktober og til etter påske. Den norske værmeldingen www.yr.no er god til å melde rett vær, og via webkamera kan du se hvordan vær og føre er på Vegglifjell til enhver tid.

Vegglifjell er et veldig populært hytteområde for mennesker i Oslo-regionen. Det er mer enn 2000 hytter fordelt utover mer 20 km 2 og det er stor variasjon mellom hytter i tette boligfelt, til hytter med god plass og natur til neste hytte. Her kan du oppleve dyreliv og fugler, er du heldig kan du se både
ørn og villrein. Elg og rype er vanlig.

Vegglifjell har mye urørt natur med merkede turstier og toppturer, nesten 100 km med skiløyper og et lite alpinanlegg på vinteren. Her er mange flotte fiskevann (ørret og abbor) og også mulighet for
jakt. Luften og vannet er rent og fritt for forurensning, og det er også tatt hensyn for å beskytte stjernehimmelen mot lysforurensning.

Nesten alle hytter har veg helt fram, strøm og innlagt vann. Noen områder har også fiberbredbånd. De fleste eier hyttetomten på ca. 1000 m2 men mange foretrekker å leie tomten av grunneier. Det er planbestemmelser som sier hvor stor og høy hytta kan være, og hvordan den skal se ut. Nordmenn er ofte svært tradisjonelle for å sørge for at hytteområde for en fin helhet uten at noen stikker seg for mye ut.

Du kan kjøpe ferdig bygd hytte på egen tomt, eller du kan velge tomt og passende hytte selv.

Når du kjøper eiendom, tomt eller ferdig hytte, skal salget skje med hjelp av advokat eller statsautorisert eiendomsmegler for å sørge for at salget skjer etter lovverket og at ingen blir lurt. Når du er enig med selger om prisen for eiendommen, skriver dere under salgskontrakt sammen med advokat/megler.

Selger skriver under skjøte, beviset på at du eier eiendommen. Skjøtet blir sendt til
tinglysing når du har betalt for eiendommen til advokat/megler. Dersom du vil bygge hytte selv, skriver du kontrakt med hytteleverandør etter bustadoppføringsloven. Bygging av bolig og hytte er regulert etter norsk lov for å sikre kjøper sine rettigheter. Du har rett til å klage dersom ikke hytta holder avtalt kvalitet, og du skal ikke betale mer
underveis i byggeprosessen enn den verdien som er tilført eiendommen.
Du må opprette konto i norsk bank for å kjøpe eiendom i Norge. For å få tinglyst skjøte må du søke norske myndigheter om å få D-nummer, som er ditt personlige nummer i Norge. Dette hjelper advokat/megler deg med, men du må ha godkjent legitimasjon fra ditt hjemland. Det kan ta tre uker å få tildelt D-nummer. For å kjøpe eiendom eller for å bygge hytte må du ha bevis for finansiering.

Naturhytta AS og Mat og service ved Stefan Mayrhofer hjelper deg med alt det praktiske med å eie og vedlikeholde hytte på Vegglifjell eller i Numedal. Vi kan se etter hytta, beise, måke snø, klippe
gress på taket og utføre andre oppgaver etter dine behov.

Vi er også behjelpelig med å leie ut din hytte når du selv ikke bruker den. Dette kan gi deg gode
inntekter for å bidra med å finansiere kjøpet. Det er lurt å sette seg inn i hvilke hytter som er etterspurt for utleie, dette kan sikre inntekter. Vi hjelper med å legge ut hytta på internett for utleie, betaling og oppgjør, forsikring, ettersyn, vask og vedlikehold og annet som sikrer at gjestene får et godt opphold.

Vi hjelper med å oversette alle dokumenter du trenger til engelsk eller tysk, og knytte kontakt med
norsk bank hvis ønskelig. Vi har gode rutiner på informasjon og oppdatering av deg som kunde, og er alltid tilgjengelig på epost eller telefon.

Norge og Vegglifjell er trygt for å feriere. Her er svært lite kriminalitet, og landet er godt organisert med et stort offentlig og privat tilbud til innbyggere og hyttegjester (helse, brann, politi, kommunale tjenester). Veggli er en liten og oversiktlig bygd, der alle innbyggere kjenner alle. Det er lett å bli kjent med lokalbefolkning og andre hyttegjester. Norge er også svært stabilt økonomisk.

Norge og Vegglifjell har mye flott og urørt natur med store områder uten menneskelige inngrep, ingen forurensning av luft eller vann, og en nydelig stjernehimmel spesielt på vinternetter. Vegglifjell er et sted for stillhet og ro. Her kan du være deg selv!

En hytteeiendom er en langsiktig investering. En solid hytte fra Naturhytta i stav eller i laft vil holde i mange hundre år. I Veggli er det flere tømmerbygninger fra middelalderen, før reformasjonen i 1537.
Stavkirka i Rollag er fra 1100-tallet.

Vi ønsker deg velkommen som vår gjest i Veggli og Vegglifjell. Vi tilbyr deg en full pakke med å hente deg på nærmeste flyplass, tilby hytte for utleie i Vegglifjell og vise deg rundt til du finner en tomt og
hytte som vil gi deg en plass å lengte tilbake til!

Med vennlig hilsen

Naturhytta AS og Mat og Service